1940 yılında İzmir’de doğdu. Henüz ilkokuldayken resim yeteneği öğretmeni tarafından keşfedilen Erdoğan Niğdeli’nin resme olan hevesi öğretmenin de övgüleri ile daha da artar ve büyüyünce ressam olmak yerine, hemen ressam olmak ister.
İzmir’e bir saatlik uzaklıkta olan Değirmendere ilçesinde yaşamasına rağmen, İzmir’in içinde iki tane ressam afişçi usta bulur ve dokuz yaşında çırak olarak çalışmaya başladı.
Ressamlar, hattatlar, yazıcı ve sanatkarların pek değerli olduğu o dönemde, bu iki ustanın yanında uzun yıllar çıraklık ve kalfalık yapıp ustalaşınca bireysel olarak çalışmaya başladı.
Erdoğan Niğdeli usta, İzmir’deki birçok sinema afişinin yanı sıra gazinolarda sahne alan ünlü sanatçıların konser afişlerini de kaliteli bir biçimde hazırlaması ile biliniyor. İzmir’in değerlendiren birisi olarak kabul edilen Niğdeli, bu yönüyle ünlü olmuş ve birçok sanatçı ile de tanışma fırsatını bulmuştur.
Almanya’da çalışan ağabeyinin yardımıyla 1960 yılında İzmir’in Yağhaneler semtinde “En Tabela”yı kurdu. O zamanlarda tabela işlerini ressam kişiler yapardı. Yağhaneler pek işlek ve merkezi bir yer olmasına rağmen ilk iki yıl müşteri beklemekle geçti ancak Erdoğan Niğdeli boş durmuyarak resim çalışmaları yaptı. O aralarda pek rağbet gören araç plaka kalınlaştırma işinin gelmesiyle, gel zaman git zaman işler yoğunlaşmaya başladı ve tek başına iş yetiştiremez oldu. Zamanla elemanlar aldı ve bu elemanların sayısı 15’i buldu, sabah 08:00, akşam 23:00’e kadar çalıştıkları halde işleri zor yetiştiriyorlardı.
En Tabela’da her elemanın ayrı bir görevi olurdu. Çoğunluğu yazı tabela işlerini yapar, sadece Erdoğan Usta ve resme eğilimi olan seçilmiş birkaç eleman resim yapardı. Zamanın meşhur pramit, altın varak yazılarının en iyi örnekleri de bu işyerinden çıkmıştı. Elemanları genellikle 8-10 yaşlarında çırak olarak işe başlayıp 8-10 yıl kadar burada çalışıp, zamanla İzmir’in sayılı isimlerinden olup sonrasında kendi işyerlerini açarak senelerce İzmir’e hizmet vermiş ustalar oldular. En Tabela’da 50’nin üzerinde usta yetişmiş ve birkaçı emekli olmasına rağmen hala bu işi fırça tekniği ile icra etmektedirler. Başka firmalardan da birçok ressam ve tabela ustası mutlaka En Tabela’ya uğrayıp Erdoğan Niğdeli’yi ziyaret ederek bilgi alışverişinde bulunurlardı.
400’e yakın tablosu bulunan Erdoğan Niğdeli’nin birçok resim yarışmasında birinciliği olmuştur. Almanya’dan gelen bir arkadaşının arabasına yaptığı resim Alman medyasının dikkatini çekmiş ve “Türk gencinin yaptığı resim” başlığıyla haber olmuştur.
1998 yılında Yağhaneler Sanayisi’nin yıkılması ve Erdoğan Usta’nın emekli olmasından sonra En Tabela kapanmış, ancak Erdoğan Niğdeli 2013 yılının Aralık ayına kadar boş durmamış ve tabela işini sürdürmüştür.
2013 yılında 73 yaşında hayata veda eden Erdoğan Niğdeli’nin büyük oğlu Özgür Niğdeli hala bu işi geleneksel olarak sürdürmeye devam etmektedir.
Saygıyla Anıyoruz.